ΚΑΙΡΟΣ

O καιρός σήμερα


ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

 

Η ελιά και ο συμβολισμός της

 

         Η ελιά είναι, σύμφωνα με τη μυθολογία,  θεϊκό δώρο και αποκαλείται  δέντρο του καλού, συνδεδεμένο με την αναγέννηση και το φως. Αποτελεί σύμβολο γαλήνης, προστασίας, γονιμότητας, ειρήνης και νίκης, σύμβολο αθανασίας και ευφορίας.

Η ελιά για τους αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο των ολυμπιακών ιδεωδών, της Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης. Γι’ αυτό και το μοναδικό βραβείο που έπαιρνε ο Ολυμπιονίκης ήταν ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδί ελιάς, ο κότινος. Μέσα στο ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία υπήρχε μια ελιά, η «καλλιστέφανος ελαία» από της οποίας τα κλαδιά φτιαχνόταν ο κότινος.Το ελαιόλαδο ήταν το βραβείο για τους νικητές των περίφημων Παναθηναϊκών αγώνων, που γινόταν προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Στην αρχαία Αθήνα το βραβείο του νικητή στο αγώνισμα του δρόμου ήταν 700 αμφορείς που περιείχαν 2,5 τόνους ελαιόλαδο. Στην αρματοδρομία το βραβείο ήταν 5 τόνοι ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.Η ελιά συναντάται ως σύμβολο πέρα απ’ τη μυθολογία, και στην ιστορία, στην τέχνη και στη χριστιανική θρησκεία. Οι Αθηναίοι στα νομίσματά τους απεικόνιζαν την Αθηνά με στεφάνι ελιάς στο κράνος της και έναν αμφορέα με λάδι ή ένα κλαδί ελιάς. Με κλάδους ελιάς ήταν στεφανωμένο και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός στην Ολυμπία, έργο του Φειδία, ένα απ’ τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Με λάδι έκαναν οι αρχαίοι  Έλληνες  σπονδές στους βωμούς, άλειφαν επιτύμβιες στήλες και ιερές πέτρες.

Το κλαδί ελιάς που κρατούσε ένα περιστέρι ήταν για το Νώε ο οιωνός ότι η ανθρώπινη ζωή θα ξανάρχιζε στη γη, μετά το βιβλικό κατακλυσμό. Στην αρχαία Αίγυπτο πίστευαν ότι η θεά Ίσις, γυναίκα του Όσιρη, κρατούσε το μυστικό για την καλλιέργεια της ελιάς.

Το λάδι της ελιάς αποτελεί και θρησκευτικό αγαθό. Η ελιά συνδέθηκε συμβολικά και με άλλες θεότητες, κυρίως της βλάστησης και της γονιμότητας. Η συμβολική πλευρά της ελιάς διατηρείται ως τις μέρες μας, μέσω της χρήσης του λαδιού στα βασικά χριστιανικά μυστήρια.

BilerChildrenLeg og SpilAutobranchen